maanantai 3. joulukuuta 2018

Kyynikkomaisterin valitus V


Väitetään, että Suomessa terveydenhoito on maailman huippuluokkaa. Kyynikkomaisteri ihmettelee, ketkä sitä sitten oikeastaan saavat: Hoitotakuusta huolimatta poliklinikkajonot ovat laittoman pitkiä. Monilla paikkakunnilla terveyskeskuksesta ei saa minkäänlaista aikaa yli kuukauteen, joten päivystykset ruuhkautuvat tapauksista, jotka kuuluisi hoitaa muualla. Niin yleis- kuin erikoislääkäritkin vähättelevät tai ihmettelevät sormi suussa potilaiden vaivoja, kunnes hoito on myöhäistä tai ainakin huomattavasti hankalampaa ja kalliimpaa. Asiointimaksut ovat kymmenessä vuodessa tuplaantuneet, mutta palvelun paranemisena se ei tunnu. Hoito voi joillain mittareilla ollakin laadukasta, mutta siihen pitäisi ensin päästä, mikä ei niin yksinkertaista olekaan. Joskus tuntuu, että oikeaa hoitoa oikeaan aikaan saavat vain ambulanssilla saapuvat hätätilapotilaat, synnyttäjät ja jotkut syöpäpotilaat. Muista ei sitten tarvitsekaan välittää ja ihmisarvoisen kohtelun voi unohtaa monin paikoin, jollei turvaudu yksityissektoriin. Todellinen valinnanvapaus on vielä kaukainen haave.

Sairauspäivärahaa saa enimmillään 300 päivää eli noin vuoden. Se on monia sairauksia, niiden selvittelyä, hoitoa ja kuntoutumista ajatellen varsin lyhyt aika. Laki hoitotakuusta vaatii erikoissairaanhoitoa järjestämään tarvittavan arviokäynnin ja tutkimukset kolmessa kuukaudessa lähetteen saapumisesta ja tarpeelliseksi katsottu hoito on järjestettävä kuudessa kuukaudessa. Vaikka lakia noudatettaisiinkin, kuluu lähetteestä helposti 9 kuukautta jo esimerkiksi leikkaukseen pääsyyn. Entäs toipumisaika, mahdolliset komplikaatiot, useiden toimenpiteiden tarve…?

Näinkin sitä paitsi vain, jos lakia noudatetaan. Kyynikkomaisteri itse jonotti vuosien 2017–2018 välillä yhtä poliklinikkakäyntiä 7,5 kuukautta ja tällä hetkellä puolestaan on takana yli 5 kuukautta toisessa jonossa, eikä ajasta tietoakaan. Kyse on eri sairaanhoitopiireistä (valinnanvapautta kun on käytetty), mutta yhtä heikkoa on taso kummassakin. Minkäs tekee, kun laillinen odotuaika ohittuu? Voi ottaa yhteyttä potilasasiamieheen. Esimerkki 1: Potilasasiamiehelle lähetetystä sähköpostista seurasi 1,5 kuukauden odotus ennen kuin minkäänlaista vastausta kuului. Sitten mainittu henkilö soitti potilaan puolesta poliklinikalle, kyseli jonosta, soitti taas potilaalle, kertoi käynnin arvioidun toteutumiskuukauden ja kehotti laatimaan valituksen vasta toteutuneen käynnin jälkeen, mikäli siitäkin olisi valittamista. Millään tavoin potilasasiamies ei siis edistänyt asiaa. Käynnistä sitten lopulta löytyi muutakin valitettavaa kuin jonon pituus ja palautepalveluun lähti kitkerähkö tekstinpätkä. Jonkin ajan kuluttua tuli kirjeitse vastine osaston ylilääkäriltä: Leipääntynyt pahoittelu, jossa todettiin jonon olevan ylipitkä lääkäripulan takia. Toista valituksen aihetta ei edes otettu tosissaan. Esimerkkitapaus 2: Lähetteen jälkeen odotusajaksi ilmoitettiin 3–5 kuukautta. Kun kolme kuukautta alkoi tulla täyteen ja yksiköstä tiedusteli aikaa puhelimitse, tylynpuoleinen naisihminen tiuskaisi jonon mitaksi nyt 5–6 kk. Oudosti toiminta siis vaikuttaa hidastuvan koko ajan. Sähköpostiyhteys potilasasiamieheen johti vain ohjeeseen, kuinka voi laatia muistutuksen. Tehdyn muistutuksen seurauksena saapui ylilääkärin kirjallinen vastine: Hädin tuskin lattean pahoittelun sisältävä kirjelmä, joka vain totesi yksikön tänä syksynä ”tilapäisesti” ruuhkautuneen ja jossa kautta rantain syytettiin potilasta siitä, ettei tämä ollut ottanut vastaan kahta päivää etukäteen tyrkytettyä peruutusaikaa (muun muassa koska samalle päivälle oli jo edellisellä viikolla varattu yleislääkäriaika akuutin asian takia).

Lain mukaan sairaalan, joka ei hoitotakuuta määräajassa pysty täyttämään, kuuluisi tarjota potilaalle mahdollisuus päästä joko toiseen sairaalaan tai yksityissektorille. Lain valvonta on selvästi retuperällä, koska jonot ovat helposti tuplamittaisia sallituista, eikä odottajalle vaihtoehtoa tarjota. Tilanne on ilmeisesti siis sote-yhtymän kannalta sellainen, että kiekkopaikalla voi pysäköidä moninkertaisesti yli sallitun ajan, koska pysäköinninvalvontaa ei ole eikä siten pelkoa sakoista.

Kun pelkät poliklinikkajonot siis ovat tätä lajia, noin vuoden sairauspäivärahakausi hujahtaa ohi ennen kuin mitään varsinaista hoitoa on saanut; hyvä jos edes ensiarvioon päässyt. Jos äitiyspoliklinikat ja synnytysosastot toimisivat yhtä tehottomasti, pitäisi raskaaksi hankkiutuminen suunnitella ainakin vuotta etukäteen. Pohtia sopii myös, mitä hyötyä oikeastaan on potilasasiamiehistä. Ohjeet muistutuksen tekemiseen, potilaan oikeudet ja muun vastaavan tiedon löytää sote-yhtymien nettisivuiltakin. Potilasasiamiehellähän on itse asiassa oma lehmä ojassa, koska palkan maksaa sairaanhoitopiiri. Vaan nytpä kyynikkomaisteri paljastaa vinkin, jota sote-yhtymät eivät sivuilleen laita: Jos hoitotakuu ei täyty, voi tehdä kantelun aluehallintovirastoon. Toisin kuin sairaanhoitopiireille, jotka edelleen haluavat kaiken virallisen (esim. muistutukset) viimevuosituhantiseen tapaan paperipostina, voi aluehallintovirastolle lähettää viestin suojatulla sähköpostiyhteydellä.

Kun sairauspäivärahakausi loppuu, mutta sairaus/työkyvyttömyys jatkuu, voi hakea määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä eli kuntoutustukea. Paha vain, ettei sitä juuri kenellekään alle 60-vuotiaalle ainakaan fyysisen sairauden takia myönnetä. Etuuskäsittelijä ja vakuutuslääkäri huolehtivat eläkelaitoksen, eivät hakijan edusta. Niinpä yhdessä yössä tapahtuu paperilla ihmeparantuminen, kun vuoden täysin työkyvyttömänä olleen toimintakyky on potilasta koskaan tapaamattoman lääkärin mielestä yhtäkkiä tyydyttävä riittävän ansion hankkimiseen. Eettiseltä kannalta vaikuttaa maallikkojärjellä ajateltuna varsin arveluttavalta, että ”asiantuntijalääkäri” saa näin helposti jyrätä potilaan oikeasti tuntevan kollegansa mielipiteen, jonka perusteella lausunto työkyvyttömyydestä on laadittu. Potilaan omaa kuvausta kukaan tuskin edes lukee, vaikka se hakemukseen kirjataankin.

Tiedossa on, että moni kuntoutustukea saava jää pysyvästi työkyvyttömyyseläkkeelle. On myös niin, että työkyvyttömyyseläkkeistä valtaosa myönnetään mielenterveyssyistä. Kyynikkomaisteri samaistuu Duodecim-lehdestä syksyllä lukemaansa lääkäri Jussi Huttusen aihetta käsittelevään kolumniin, jossa arvovaltainen asiantuntijakirjoittaja pitää syynä sitä, että fyysisesti sairaat lopulta masentuvat hakemus- ja valituskierteessä. Ihan kuin itse pitkäaikaissairaus ei jo lannistaisi, pitää järjestelmä vielä huolen siitä, että varmasti masentuu. Maisteri epäilee, että näin vain luodaan monisairaita, jotka asianmukaisella hoidolla, toipumisajalla ja myönnetyllä tuella voisivat parissa vuodessa jopa toipua fyysisestä vaivastaan jotenkin työkykyisiksi, mutta kun sairauden kärsimisen lisäksi joutuu kamppailemaan perustoimeentulostakin, voi taisteluväsymys iskeä. Tuskin se fyysinen vaivakaan kunnolla paranee, jos koko elämänhalu katoaa. Jossain on vikaa, kun järjestelmä tietoisesti pyrkii vetämään ihmiseltä maton alta. Hiljattain uutisoitiin, että nuorista jo jopa neljäsosa kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä. Kuinkahan moni näistä päätyykään vielä työkyvyttömyyseläkkeelle? Pian ei löydy enää eläkkeille maksajia, eikä mikään määrä mielenterveyskampanjoita riitä, kun fyysisesti sairaidenkin keskeneräinen toipuminen kyseenalaistetaan mielenterveyden kustannuksella. Säästöä haetaan, mutta kallimmaksi tulee loppujen lopuksi.

Jos sattuu olemaan ennen sairastumista työtön, joutuu sairauden pitkittyessä taas työttymyyspäivärahalle eli siitä vaan aktiivimallia täyttämään, vaikka jo kotoa poistuminen olisi vaikeaa syystä tai toisesta. Ei terve ruumis työtä kaipaa, toteaa vanha sananlasku, mutta sairaidenko nyt pitäisi saada Suomi nousuun? Työkyvyttömän tai osatyökykyisen onkin helppo (huomaa ironia) kilpailla avoimista paikoista terveiden työttömien kanssa, kun avoimia paikkoja on edelleen osapuilleen yksi neljää työtöntä kohti. Viimeistään tässä kilpailuasetelmassa alkaa vahvaluontoisempikin työkyvytön lannistua.

Koska sairauspäiväraha ei ole työmarkkinatukea kuin muutaman euron suurempi, olisi kohtuullista jo inhimillisen kärsimyksen hillitsemiseksi, että sairas oman lääkärin lausunnon perusteella hyväksyttäisiin edelleen työkyvyttömäksi myös 300 päivän jälkeen. Järkevää olisi siis venyttää sairauspäivärahan enimmäisaika esimerkiksi viiteen vuoteen, koska jollei siinä ajassa ole parantunut, lienee syytä myöntää tosiasiat ja työkyvyttömyyseläke. Niin ikään työttömien ja työkyvyttömien kiusaamisen sijaan huomio kannattaisi kiinnittää sairaanhoitopiireihin, jotka eivät laissa toiminnalleen määriteltyjä raameja noudata. Vaan milläpä sairaat ja työttömät mieltään osoittaisivat, kun eivät voi lakkoonkaan mennä.