perjantai 16. helmikuuta 2018

Kantavia teemoja

Konserttiarvio. Sinfonia Lahti Sibeliustalossa 15.2.2018. Michal Nesterowich, kapellimestari. Augustin Hadelich, viulu. Kilar – Bernstein – Tsaikovski.

Konsertin alkajaisiksi tutustuttiin Suomen-ensiesityksensä näin saaneeseen, puolalaisen Wojciech Kilarin säveltämään joesta ja vuoristoalueesta nimensä saaneeseen sinfoniseen runoon Orawa. Jousiorkesterille kirjoitetussa kolmitaitteisessa teoksessa yksinkertaisen pääteeman esittelee ykkösviulu, jonka antamaa aihetta toistetaan lähes loputtomiin sen kasvaessa ja kehittyessä pienin askelin. Minimalistisen musiikillisen aineksen teki esityksessä kuitenkin mielenkiintoiseksi orkesterin eläväinen soundi. Toisessa taitteessa esiin nousee omapäinen soolosello, joka vakavailmeisyydessään on kuin muuten hilpeiden tanssiaisten seinäruusu. Viimeisessä taitteessa palataan alun teeman kieputteluun, mutta nyt sävyt ovat tummempia, aikuisempia, kerrostuneempia, kaikkineen enemmän elämää ja ristiriitoja kokeneita. Musiikillisen kudoksen monisäikeisyys hahmottuu selvänä loppuhuipennuksen lähestyessä, kun pääteema vuorottelee lennossa hurjan, kuohuvan pyörteen kanssa. Loppu on räväkkä. Säveltäjä itse pitää teosta parhaimpanaan ja sitä myös esitetään maailmalla eniten hänen tuotannostaan. Orawa on kyllä omalla tavallaan kiehtova, mutta toisaalta tuntuu ajatuksena hieman lannistavalta, jos se tosiaan edustaa tekijänsä parhaimmistoa.

Perinteisen konserton sijaan kuultin tällä kertaa Leonard Bernsteinin Serenadi, jonka viulusooloja saapui Stadivariuksellaan tulkitsemaan Augustin Hadelich. Viisiosaisen teoksen inspiraatio kumpusi säveltäjän itsensä mukaan Platonin Pidot-dialogista. Ensimmäinen osa Faidros – Pausanias alkaa suoraan viipyilevästi heruttavalla, lyyrisen romanttisella viulusoololla, jonka rauhaa häiritsi allekirjoittaneen mielestä vain viulun turhan terävä, vingahteleva sävy. Yhtäkkisen taitoksen jälkeen musiikista astuu esiin aivan toinen tyyppi, lennokkaan hilpeä sangviinikko. Lyömäsoittimien innovatiivisesta käytöstä kudoksessa ja viulun iloisesta hypähtelystä kuvastuu hyvä huumorintaju. Toinen osa Aristofanes voisi toimia sinfonisena runona jo sellaisenaan – musiikissa palataan romantiikan ajan mystiseen luontoestetiikkaan, jossa maasto polveilee ja kumpuilee auringonsäteiden kimmeltäessä kasteessa ja lampien pinnoilla. Lyhyt kolmas osa Eryksimakhos taas vaikuttaa ärhäkkyydessään haastavan riitaa ja nälvivän kuulijaa.

Neljäs osa Agathon soi samettisen sileänä, painokkaana ja arvokkaana. Kudos tihenee vähitellen, aaltoilu jyrkkenee ja musiikki etenee sitkeästi kohti pateettista huippuaan, kun se yllättäen rysähtääkin alas. Siitä seuraa viulun soolokadenssi, joka tuntuu vasta valmistautuvan siihen, mihin se ei lopultakaan kykene yksin. Orkesterin tullessa mukaan musiikki nousee pehmeästi siivilleen ja liitää hieman surumielisenä muun yläpuolelle sulaen lopulta anteeksiantoon maailmaa kohtaan; tässä harpun unenomaiset helähdykset edesauttavat mielikuvan syntyä. Finaaliosassa Sokrates – Alkibiades musiikki vyöryy suurena massana pitkälinjaisella vakavuudella, joka tuo hetkittäin mieleen Mahlerin viidennen sinfonian paatoksen. Sitten sooloviulu keskustelee sellon kanssa; dialogissa on varovaisuutta ja kipeitä tunteita. Äkkiräsähdyksellä puhkeaa riita, jota orkesteri ryntää edesauttamaan; tyyli vaihtuu mahleriaanisesta sostakovitsmaiseen kiivaaseen lyömäsoitinten päristelyyn ja paukutteluun. Lopulta päästään jonkinlaiseen sovintoon, tai ainakin vaihtelevasta retoriikasta kuuluu hilpeä itsevarmuus ja riemu.

Innostuneen yleisön aplodeerattua solistin lavalle useampaan kertaan tämä esitti vielä ylimääräisenä numerona Paganinin kapriisin numero 21. Pieneen, ajoittain Vivaldi-vaikutteiseen kappaleeseen mahtui runsaasti taitavaa tulkintaa ja tekniikkaa – jousi hyppeli keveästi ja sormet liikkuivat vikkelästi otelaudalla. Musiikin myötä ajatukset siirtyivät historiallisen, eteläeurooppalaisen suurkaupungin tunnelmiin katukahviloineen ja suihkulähteineen.

Konsertin jälkipuoliskolla kuultiin Tsaikovskin viides sinfonia, jonka erikoisuus on, että kaikki neljä osaa rakentuvat saman pääteeman ympärille. Säveltäjän mukaan teema esittää ”täydellisen alistumisen kohtalon edessä”. Ensimmäinen osa alkaa puupuhallinten esitellessä teeman surullisen kauniisti, lähes ylimaallisen mystisesti. Tummista sävyistä huolimatta musiikki tuntuu ajattomalta ja lohdulliselta; siitä henkii hienovarainen kunnioitus elämää kohtaan. Sitten musiikki pyörähtää vauhdilla liikkeelle, tempautuu maailman myrskyyn ja kaiken ajallisuuteen. Kiireestä huolimatta soinnissa on iloakin, mutta positiivisuus karisee loppua lähestyttäessä – toivo sammuu hiljaisen murinan säestyksellä. Toinen osa jatkaa siitä, mihin ensimmäinen jäi; musiikista välittyy masennus ja epätoivo. Herkkä käyrätorvisoolo haaveilee paremmasta, mutta ote jää hieman haparoivaksi. Silti se toimii muistutuksena, että aina saa edes unelmoida, vaikka todellisuus raastaa ankarana. Osan loppuhuipennus soi muhkean järeänä herättäen pohdintoja: Se ei tunnu sen enempää voitolta kuin tuholtakaan. Mitä se siis tarkoittaa?

Kolmijakoinen kolmas osa keinuu aistillisen hivelevänä ja paisuu elämän suureksi rakkaudeksi. Edessä on kuitenkin rankka konflikti, jonka jälkeisessä hiljaisuudessa kootaan palaset ja jatketaan kaikesta huolimatta. Seuraa uusi nousu, askel kevenee taas tanssiin, joka muuttuu kiireiseksi ravaamiseksi oravanpyörässä. Arjen rankassa rytinässä on kuitenkin kevyempiäkin hetkiä. Sen sijaan neljännen osan alussa ei arkisuudesta ole tietoakaan: Musiikki soi jylhän painokkaana todeten ja alleviivaten omaa suuruuttaan. Orkesterista nousee myräkkä uhkaavana jyristen, mutta välissä häilähtää jälleen kevennyksiä. Mukana voi kuulla voitonriemua, vaikka kudoksen massiivisuudesta voi päätellä taistelun olevan vielä käynnissä ja muuttuvan hetki hetkeltä aggressiivisemmaksi. Päätös on voitonparaati, josta ei voi erehtyä.

Nesterowich johti lahtelaisia kautta konsertin linjan oikeinkin ansioituneesti, mutta erityisen hyvin johtamistapa hahmottuu juuri suuren orkesterin edessä. Hiljaiset kohdat soivat todella hienovaraisina, mutta forte-paikoissa ei räsäytetty yli hyvän maun ja korvien kestävyyden, kuten toisinaan pääsee käymään. Suuresta koostaan huolimatta jousisto löysi soundistaan asiaankuuluvan romanttisen utuisuuden.


Tsaikovskin viides onnistuu esittämään yhdellä teemalla lukemattomia tunteita, jotka harvoin ovat täysin yksiselitteisiä – ei valoa ilman varjoa. Musiikista kuulee rankkoja aikoja, mutta hetkellisistä romahduksista noustaan silti aina uudestaan. Yksi teema, yksi elämä, jatkuvuus.