keskiviikko 23. elokuuta 2017

Kasaria paukutellen

Konserttiarvio. Varusmiessoittokunnan Kasari-kiertue Sibeliustalossa 22.8.2017.

Sibeliustalon pääsalin penkkirivit täyttyivät ääriään myöten ja tunnelma oli tiivis myös esiintymislavalla, kun Varusmiessoittokunnan Kasari-kiertue saapui kaupunkiin ja lavalle kapusi noin 70 muusikkoa. Konsertin laulusolisteina esiintyi niin soittokunnan omia nuoria lahjakkuuksia kuin ulkopuolisiakin artisteja. Ensimmäinen puoliaika jyrähti räväkästi käyntiin Tero Haikalan johtamana varusmies Jalmari Hakaniemen kajauttaessa hienosti Rebel yellin. Toisessa kappaleessa siirryttiin huomattavasti herkempään tunneilmaisuun soul-henkisessä, Hanna Bergströmin hehkuttamassa laulussa Saving all my love for you. Bergström siirtyi konsertin loppupuolella reilusti räikeämmälle linjalle – vaikka The best vaatiikin voimallista äänenkäyttöä, tällä kertaa mentiin liiallisuuksiin ja vaikutelmasta tuli aggressiivinen volyymin ylittäessä kipurajan. Sen sijaan konsertin kolmannessa kappaleessa ensimmäistä kertaa ääneen päässyt sotilasmuusikko Klaara Koivunen teki vaikutuksen komealla, matalalla äänellään, josta löytyi tukevasti pohjaa toisin kuin 2000-luvulla niin ihannoiduilta, korkealta ja ohuella äänellä hönkiviltä naisartisteilta (esim. Jenni Vartiainen). Koivusen laulamat kappaleet kuten Self control, Kyrie eleison ja Stop eivät ole helpoimmasta päästä, mutta toteutus hipoi täydellisyyttä, mitä orkesterin autenttisen kuuloinen soitto myötäili mainiosti luoden vahvan imun musiikkiin.

Ensimmäinen puoliaika jatkui hyväntuulisella menomusiikilla, kun ilmoille pääsivät Girls just want to have fun ja Walking on sunshine – energiset laulajat ja alkuperäiskappaleita täydemmät orkesterisovitukset saivat jalan vipattamaan. Ensinmainitussa kappaleessa kuultiin soolona sähköviulua ja jälkimmäisessä vasket pääsivät reilusti esiin. Seuraavaksi siirryttiin taas romanttisempiin ympyröihin Careless whisperin myötä; laulusolisti Ilari Kaipainen tuntui hieman kiirehtivän, mutta soolosaksofonisti Ilkka Olkku malttoi herkullisesti pidätellä kautta linjan ja soittoa oli ilo kuunnella, vaikka samaa aihetta toistetaan lukuisia kertoja. Yleisö lämpeni tosissaan viimeistään seitsemännessä kappaleessa, Ilari Kaipaisen esittämässä Toton Africassa – laulutyyli oli aavistuksen honottava, mutta intoutunut asenne korvasi puutetta. Suuri orkesteri soi komeasti, marimbasoolo loi eksoottista tunnelmaa ja lopussa orkesteri teki vaikuttavan häivytyksen todistaen, että isokin kokoonpano osaa soittaa myös hiljaa. Vieläkin parempaa oli kuitenkin tulossa, kun soittokunnan oma popin kuningas Aapo Vuori osoitti kykynsä falsettilauluun ja jacksonmaiseen nikotteluun Billie Jeanissa, jonka aikana lavalla nähtiin myös moon walkia niin laulajan kuin konsertin juontajankin toimesta – jälkimmäinen tanssi taiturillisesti ja kokonaisuutena esitys oli ehkä koko konsertin parasta antia. Seuraavat kaksi kappaletta, All around the world Reeta Saranpään esittämänä ja kolmen laulun sikermä soittokunnan omien solistien toimesta, virtasivat pirteästi, mutta Africalle ja Billie Jeanille oli paha pistää enää paremmaksi, vaikka yritystä kiitettävästi löytyikin. Sikermän viimeinen kappale Wake me up sisälsi reippaan pasuunasoolon ja päätti ensimmäisen puoliajan.

Väliajan jälkeen kapellimestariksi vaihtui Tommi Suutarinen, jonka johdolla uudelle kierrokselle lähdettiin kappeleella Anyplace, Anywhere, Anytime, jossa esiin pääsivät varsinkin lyömäsoittimet. Laulun miksauksen kanssa saattoi havaita pientä häikkää, mutta balanssi löytyi melko pian. Jo mainitun Stopin (jossa jouset väräjöivät intohimoisesti) jälkeen kuultiin varsin luovasti käsitelty sovitus Madonnan Material girlistä – alkuperäisestä purkkapop-lällätyksestä tultiin varsin kauas vanhaan Hollywoodiin ja swingin kultakauteen sinfonisella orkesterisäestyksellä; vaikutelmaa täydensi Saranpään Marilyn Monroe –look. Soundillisesti takaisin 80-luvulle palattiin seuraavissa kappaleissa. Heidi Seppälä eläytyi rohkeasti tehden Heaven is a place on earthin tarttuvaksi ilman konsertissa runsaasti kuultua voimakasta rytkettä. Sitten herkistyttiin lauluun, jota kuultiin paljon ainakin Radio Novan Pehmeät suosikit –ohjelmassa vuosituhannen alkuvuosina: I want to know what love is taipui miellyttävästi Kaipaisen käsittelyssä. Autenttisen syntikkasoundin leimaaman, sanoitukseltaan mystisen The Riddlen jälkeen yleisö houkuteltiin seisomaan ja tanssimaan The look of loven ajaksi. Suureellinen hitti Died in your arms tonight kaikui jykevänä, kun taas jo mainittu The best ampui yli. Perinteisestä When the saints go marching in –laulusta teemansa ammentava Number of the beast sisälsi yllätyksen: mustaan kaapuun pukeutunut laulaja paljastui Stratovariuksen Timo Kotipelloksi ja meno oli sen mukaista. Kotipelto esitti myös käsiohjelmaan viimeiseksi painetun, jämäkän heviballadin Still loving you, josta ei voi muuta todeta kuin vau.


Varusmiessoittokunnan muusikot osoittivat konsertissa todella mahtavaa asennetta, energisyyttä ja lahjakkuutta. Soittokunnan omilla laulusolisteilla on hyvät mahdollisuudet edetä urallaan; erityishuomion ansaitsee Klaara Koivunen vaikuttavalla äänellään. Ihailtava on kuitenkin myös soittajien yhteispeliä. Akustisten orkesterisoittimien yhdistäminen bändisoittimiin luo omat haasteensa, mutta sovitukset toivat hienoa täydennystä tuttuihin pop-kappaleisiin. Hieman harmillisesti yhtään suomalaista kasarihittiä ei ohjelmaan sisältynyt. Riemukas konsertti jätti hyvälle tuulelle, mutta jopa Sibeliustalon mittakaava tuntui turhan pieneltä – volyymiä oli kautta linjan liikaa, kun korvatulpat unohtuivat kotiin, joten jälkimmäisen puoliajan lopulla pää tuntui hetkittäin lähentelevän halkeamispistettä. Koska tilaisuus vaikutti loppuunmyydyltä, Varusmiessoittokunta voisikin lanseerata seuraavan kiertueensa stadionkonsertteina eli saapua Lahdessa ensi kerralla messukeskukseen nimekkäiden rock-tähtien tyyliin.