maanantai 1. elokuuta 2016

Lieksa-ilmiö


Suomen suurin vaskimusiikkifestivaali Lieksan vaskiviikko on ehdottomasti kokemisen arvoinen elämys. Kun kymmenen vuotta sitten 17-vuotiaana saavuin ensimmäiselle vaskiviikolleni, en oikein tiennyt, mitä odottaa. Soittotaitoa ei ollut nimeksikään, mutta intoa riitti senkin edestä. Lieksaan houkutteli pasuunan perusopetuksen kurssi, jolle ”voivat osallistua kaikki iästä ja tasosta riippumatta”. Lisäksi tarjolla oli monipuolinen kattaus erilaisia konsertteja. Parasta ensimmäisessä vaskiviikossa kuitenkin olivat ihmiset – rento tunnelma sytytti keskusteluja helposti ja jo pasuunan kantaminen riitti meriitiksi mukana häärimiseen. Pidempään soittaneet jaksoivat kannustaa; mieleen jäi erityisesti toteamus ”ei meistä kukaan oo syntyny tää torvi sylissä”. Näin siis vaskiyhteisö otti omakseen aloittelijapasunistin, jonka ensimmäinen oppitunti lähti liikkeelle matalasta B-äänestä ja kysymyksestä ”tiesitkö, että tässä on seitsemän vetoa?” En… ”Lähdetään siitä.” Ja sille tielle jäätiin. Ei sitä töräyttelyä onneksi vielä sinä kesänä joutunut kuuntelemaan kuin kaksi opettajaa. Seuraavana vuonna uskaltauduin perusopetuksen lisäksi seitsikko- ja yhtyekurssille, jonka taso ylitti kyvyt reippaasti, mutta taas kannustettiin, lohdutettiin ja annettiin roikkua mukana. Vuosi vuodelta taidot ovat petraantuneet, mutta toista, saati sitten yhdettätoista kertaa, vaskiviikolla ei taatusti olisi tullut ilman sitä innostavaa ja kannustavaa ilmapiiriä.

Millaisista kurssiformaateista sitten on kysymys? Perusopetuskursseilla opettajat ovat useimmiten suomalaisia ja tunnit yksityisiä, eli siitä on hyvä aloittaa. Soittoa opetellaan oman tason mukaisesti ilman painostusta. Ryhmämuotoisille, kansainvälisten lahjakkuuksien pitämille mestarikursseille osallistuvat jo pidemmälle ehtineet, usein ammattiopiskelijat, toistensa vertaisarvioijina ja tukena. Yhtyekurssin voi liittää edellämainittuihin, eikä suoranaisia tasovaatimuksia ole sielläkään – soittimen perusteiden hallinta ja nuotinlukutaito riittävät. Isossa porukassa soitto kaikaa komeasti, huumori kukkii ja yksittäiset virheet hukkuvat massaan. Tärkeintä on yhteishenki. Vuosien saatossa aloittelijoista kehittyy lahjakkaita soittajia, jotka kyllä muistavat jälkikäteen, millaista kohtelua aloittelijoina saivat. Kymmenennen yhtyekurssivuoden jälkeen voinette arvata, ettei alkuvuosinakaan potkittu päähän. Paljon kertoo myös se, että vuosi vuodelta kursseille palaavat samat ihmiset.

Vaskiviikon musiikkikurssit poikkeavat tyypillisistä musiikkileireistä siinä, että soittajien keski-ikä on korkeampi. Perinteiset leirit ovat niitä, joihin sisältyy täyshoito ja ohjelmaa koko päiväksi. Lieksassa majoituksen ja ruokailun saa järjestää itse, samoin valita mieleisensä konsertit. Oppilaskortilla saa tosin alennusta joistain ruokapaikoista ja konserttiliput ovat alennushintaisia. Orkesteriharjoitusten välillä jokaisen sopii tehdä mitä tahtoo – askartelutuokioita ja pallonpeluuta ei ole kirjattu lukujärjestykseen, joskin halukkaat varmasti voivat sellaistakin itselleen järjestää. Tästä johtuen vaskiviikon kurssien osallistujat ovatkin enimmäkseen täysikäisiä tai ainakin yli 15-vuotiaita. Monenkirjavaan joukkoon mahtuu niin musiikin ammattiopiskelijoita, nuoria ammattilaisia kuin aikuisia harrastajia. Nuoremmatkin toki saavat osallistua, mutta ympärivuorokautista holhousta ei vaskiviikon toimesta järjestetä. Tämä helpottaa tietyissä määrin omaa aikaa ja tilaa tarvitsevien osallistujien (ja siinä sivussa kaikkien muidenkin) elämää. Ei ketään silti oman onnensa nojaan jätetä – vaskiviikolle osallistuvat auttavat toisiaan ja pitävät huolta omistaan, olipa huolenaiheena sitten venttiiliöljyn unohtuminen, nuotinlukuvaikeus, lihaskramppi tai ongelma auton kanssa.

Kurssien lisäksi vaskikansaa houkuttelevat paikalle laadukkaat konsertit, kansainväliset kilpailut ja välitön tunnelma. Suomalaiset ja ulkomaiset huipputekijät esiintyvät viikon aikana lukuisissa konserteissa hyvinkin erityyppisin ohjelmistoin. Vaskiviikon tiimoilta paikallisille tarjotaan myös populaarimpaa musiikkia vaskiteltassa ja ilmaisia päiväsoittoja eri puolilla kaupunkia. Huippulahjakkaat kansainväliset tähdetkään eivät Lieksassa yleensä turhia elvistele – soittajat voivat väliajalla tulla yleisön sekaan jutustelemaan ja muutoinkin kulkevat kaupungilla tavallisina ihmisinä. Taiteellinen johtaja tervehtii iloisesti kylillä kulkiessaan.

Ihaillen ja ihmetellen on mainittava myös, kuinka ilahduttavasti lieksalaiset elävät mukana vaskiviikon hengessä. Muuallakin kuin vaski-infossa ja vaskiviikon toimistossa palvelu pelaa. Esimerkkinä mainittakoon, että apteekissa henkilökunta tosiaan auttaa ystävällisesti – kotiseudulla vastavaa palvelua ei välttämättä tarjota ja jos valintaansa pähkäilee hyllyn edessä yhtään pidemmän aikaa, nurkalta kyräillään pahasti selvästi epäillen varkaaksi. Osasyynä lieksalaisten palvelualttiuteen lienee vaskiviikon piristävä vaikutus kaupungin elinkeinoelämälle, mutta osansa varmasti tekee myös stereotyyppisesti iloisena ja välittömänä pidetty karjalaisluonne. Stereotyypeissä piilee usein ainakin totuuden siemen. Oletettavasti monet niistä lieksalaisista, jotka eivät festivaalihumusta perusta, jättävät asuntonsa vuokralle ja matkustavat itse toisaalle vaskiviikon ajaksi. Näin kaikki voittavat.

Lieksan vaskiviikon viehätys on monen tekijän summa. Kaupungin keskusta on verrattain pieni, joten kaikki tarpeellinen löytyy läheltä. Kaduilla, kaupoissa ja konserteissa kohtaa tuttuja ja vielä tuntemattomia samanmielisiä. Opetuksen ja konserttien taso on kova, mutta tunnelma säilyy rentona ja välittömänä. Niin vaskivieraat kuin lieksalaisetkin antautuvat täysillä festivaalihuuman vietäviksi. Kaupunki tekee voitavansa saadakseen kaikki osalliset viihtymään ja päätellen vakikävijöiden määrästä siinä myös onnistutaan. Tämä on Lieksa-ilmiö.

Varoitukset: Vaskenmielisyys on erittäin tarttuvaa. Vaikutukset kestävät päivistä kuukausiin. Vaskiviikko aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja euforian tunnetta. Jopa vuosikymmeniä kestäviä addiktioita on kuvattu. Vieroitusoireiden ilmetessä keskustele asiasta lähimmän vaskisoittajan kanssa. Apua tarjoavat myös muun muassa erilaiset soittokunnat ja musiikkioppilaitokset. Vaikutusten pitkittyessä yli puoli vuotta varaa paikkasi seuraavalle Lieksan vaskiviikolle.

Allekirjoittanut keskustelemassa brittiläisen Septura-yhtyeen artistien kanssa konsertin väliajalla. Kuva: Markku Lindholm.