sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Muistoja ala-asteen musiikkielämästä


Kouluvuosi lähenee loppuaan, joten on taas aika kurtistella kulmia Suvivirren puolesta ja vastaan. Toisaalta niihin aikoihin, kun allekirjoittanut ala-astetta kävi Nastolan Kirkonkylän koulussa 1990-luvun jälkipuolella, ainakin 50 prosenttia koulun musiikista oli uskonnollisesti värittynyttä: Kirkossa käytiin neljä kertaa vuodessa ja joka kerralle oli omat laulut. Keväällä ohjelmaa oli erityisen paljon, koska kirkon lisäksi oli vielä kevätjuhla ja molemmissa laulettiin. Niitä renkutuksia harjoiteltiin antaumuksella koko koulun voimin pianosäestyksellä, sanat piirtoheitinkalvolta seinälle heijastettuina. Kuten arvata saattaa, jotain oli pakko vähän irviä – aika monella aurinko sulatti jään sijasta pään, mutta joka tapauksessa Jeesusta kiitettiin siitä hyvästä. Ja tämä kuului niihin kirkkolauluihin.

Kevätjuhlan loppuvaiheilla hyvästeltiin viimeinen luokka ehkä tarpeettomankin haikealla sävelmällä, jolla toivotettiin turvallista matkaa elämän aalloilla. Tämäkin Jeesus-maininnan sisältävä kappale säilyi ohjelmistossa vielä läpi yläasteen, vaikka kirkkokäynnit karsiutuivatkin kouluasteen vaihtuessa yhteen vuodessa (joulu), joten enimmät kevätlaulut jäivät siinä vaiheessa historiaan. Myös aamuhartaudet ja niiden myötä virrenveisuu vähenivät. Vaan olipa ala-asteen ensimmäisinä vuosina luokassa urkuharmooni, jolla vanhan koulukunnan opettaja yritti epätoivoisesti säestää aamuvirsiä. Ihan todella, vielä vuonna 1995.

Koululla oli myös satunnaisesti toimiva vapaaehtoinen musiikkikerho, toisin sanoen kuoro. Sen ohjelmistoon kuului isänmaallisia ja uskonnollisia lauluja, mutta myös kevyempää musiikkia kuten laulut Simo Siilistä ja mummon kaappikellosta. Joskus oli jopa keikkoja – mieleen on jäänyt ainakin esiintyminen terveyskeskuksen vuodeosastolla. Siitä palkittiin jäätelöllä ja mukavaahan se oli.

Kaiken kaikkiaan alaluokilla sai siis laulaa runsaasti. Soittimet sen sijaan jäivät vieraammiksi – vasta kuudennella luokalla kuunneltiin nauhalta ja katsottiin kuvista eri orkesterisoittimia, joita sitten kokeessa piti tunnistaman. Ei ollut nykymuotoisia soitinesittelytilaisuuksia, joissa pääsee kokeilemaan erilaisia instrumentteja. Soundin perusteella yritettiin muistella, oliko tämä nyt käyrempi vai suorempi, joku torvi kuitenkin. Urkuharmoonien ja pianojen lisäksi koululta löytyi rummut, sähköbasso ja joitain perkussiosoittimia (esim. tamburiini). Siinäpä se valikoima melkolailla olikin. Paitsi, että kaikkein pahin on vielä mainitsematta: nokkahuilu. Kolmannesta luokasta eteenpäin jokaisen luokkamme 30 oppilaasta odotettiin soittavan (toisin sanoen raiskaavan) Yamahan muovisella pillillä muun muassa populaarimusiikin klassikoita. Ei voi olla kaunista kuultavaa, kun kolmekymmentä kakaraa tapailee Edelweissia tai Love me Tenderiä yhtä aikaa. Soittokokeitakin järjestettiin, joten pilliä piti luritella myös kotona vanhempien kauhuksi.

Nöyryyttävin tapaus ala-asteen musiikinhistoriassa lienee vuoden 1998 kevätjuhla, jossa luokkamme lauloi typerän rallatuksen ja esitti välisoiton nokkahuiluilla – unisonoa haettiin, saatiin kakofonia. Kipaleen sanoitus puolestaan oli harvinaisen nolo jopa kolmasluokkalaisen mielestä: ”Skidiman-dinkke-dinkke-dinkke, skidiman-dinkke-duu, I love you!” hoilotettiin kertosäkeistössä. Valtaosa luokasta koki siinä iässä lähinnä vastenmielisyyttä vastakkaista sukupuolta kohtaan, joten nuoresta lemmestä laulaminen ei oikein kolahtanut. Toinen nolostuttava esitys oli se, kun suurin piirtein kaikki kunnan ala-asteelaiset laitettiin tanssimaan Macarenaa urheilukeskuksen kentälle jonkin toimintapäivän yhteydessä (tapahtui ollessani 1. tai 2. luokalla). Sitäkin piti treenata viikkotolkulla etukäteen.

Nämä ovat vain muistikuvia yhden koulun musiikkielämästä vuosina 1995-2001. Musiikinopetuksessa on luultavasti tapahtunut paljon sen jälkeen. Sanottakoon kuitenkin, että 30 lasta ”soittamassa” nokkahuilua pakon edessä on musiikin häpäisyä. Joskushan sanotaan, että ”tullut musikaaliseksi nokkahuilun soitosta huolimatta” – ihan aiheesta! Toisaalta nolot esitykset kasvattavat luonnetta. Eikä sentään ollut enää niitä suurten ikäluokkien kammoamia laulukokeita. Niin hyvät eväät kuitenkin saatiin, että seitsemännen luokan musiikinkokeessa parhaan tuloksen sai allekirjoittanut, ja se oli 8 – .